Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ανασκόπηση του μήνα: Ιούνιος 2011 (2)


Ο καιρός του Ιουνίου 2011 στην Ευρώπη και στον Κόσμο


ΕΥΡΩΠΗ


Ο ουρανός του Ιουνίου στο Arendal της Νορβηγίας (timelapse Χάρης Σαρχοσίδης)

Η «συνδιαλλαγή» ανάμεσα στους αντικυκλώνες και στις ατλαντικές διαταραχές χώριζε την Ευρώπη χονδρικά σε δύο «στρατόπεδα» ζέστης-κρύου, βροχών/ηλιοφάνειας, τα οποία διαμορφώνονταν άλλοτε στον άξονα δύσης- ανατολής (όπως το πρώτο δεκαήμερο) ή βορρά-νότου (όπως στο δεύτερο μισό του μήνα). Στα πλαίσια αυτών των καιρικών μοτίβων η αστάθεια ήταν άλλοτε τοπική κι άλλοτε γενικευμένη με φαινόμενα συχνά έντονα και ασυνήθιστα, όπως για παράδειγμα, οι χιονοπτώσεις στις Άλπεις, στις αρχές του μήνα, σε σχετικά μικρά υψόμετρα, η πρωτοφανής χαλαζόστρωση στην Άγκυρα, η συχνή εμφάνιση ανεμοστροβίλων στην κεντρική Ευρώπη, η πολύωρη καταιγίδα στην Κάρυστο που βούλιαξε κυριολεκτικά την πόλη.

Τα μετεωρολογικά παράξενα του μήνα ήταν η πρωτοφανής ζέστη των 30 βαθμών στον αρκτικό κύκλο , στα μισά περίπου του μήνα, όταν στην Ελλάδα η θερμοκρασία ήταν αρκετά χαμηλότερη. Ασυνήθιστη ήταν και η παρατεταμένη περίοδος ζέστης στη δυτική Ευρώπη, με την Ισπανία να αγγίζει τα όρια του καύσωνα, τη Γαλλία να αντιμετωπίζει μια από τις ξηρότερες περιόδους της, ενώ η μισή Βρετανία ήταν αφύσικα ξηρή, με την άλλη μισή (δυτική) να έχει τριπλάσιο υετό από το κανονικό για την εποχή.

Το πρώτο δεκαήμερο
Η υποχώρηση του Αζορικού αντικυκλώνα επιτρέπει τη δημιουργία χαμηλού στη δυτική Μεσόγειο επηρεάζοντας έντονα τον καιρό τόσο στη δυτική όσο και στην κεντρική Μεσόγειο και στην αλπική ζώνη, όπου χιόνισε πάνω από τα 1400 μέτρα υψόμετρο Στην υπόλοιπη Ευρώπη, επικρατεί αρχικά καλός καιρός αλλά από τις 4 του μήνα αρχίζουν να εισβάλλουν οι  βόρειες ατλαντικές διαταραχές φέρνοντας αστάθεια. Στην ανατολική Ευρώπη, αρχίζει περίοδος μεγάλης ζέστης.

1-6-11: Χιονίζει στο Montdenis των Γαλλικών Άλπεων
4-6-11 Χαλαζόπτωση στη Βιέννη
5-6-11 Καταιγίδα στη Μασσαλία
10-6-11: Υπερκύτταρο στην περιοχή του Μιλάνου

Το δεύτερο δεκαήμερο
Τις πρώτες μέρες συνεχίζεται η ασυνήθιστη ζέστη στη βορειοανατολική Ευρώπη που αγγίζει τον αρκτικό κύκλο (30 βαθμοί κελσίου στη Λαπωνία) ενώ χαμηλές πιέσει στην άκρα ανατολική Ευρώπη φέρνουν αστάθεια και έντονα φαινόμενα από τη Μαύρη θάλασσα μέχρι την Κύπρο, επηρεάζοντας με βοριάδες και δροσερότερες συνθήκες και τα Βαλκάνια. Ανάλογες συνθήκες επικρατούν και στην βορειοδυτική Ευρώπη η οποία πολιορκείται από τα ατλαντικά χαμηλά. Καλοκαιρινές συνθήκες επικρατούν στη Μεσόγειο και τοπική αστάθεια στις υπόλοιπες περιοχές.

11-6-11: Χαλαζόπτωση στο Μιλάνο
11-6-11: Πλημμύρες στη νότια Νορβηγία
14-6-11: Νεροποντή στη Λευκωσία
15-6-11: Ανεμοστρόβιλος (σκονοδιάβολος) προκαλεί σοβαρές ζημιές στην Ουγγαρία
16-6-11: Πρωτοφανής χαλαζόστρωση στην Άγκυρα

Το τρίτο δεκαήμερο
Η επέκταση του αφρικανικού αντικυκλώνα ανεβάζει τη θερμοκρασία στην Ευρώπη, ωθώντας την ατλαντική κυκλοφορία βορειότερα. Ζέστη επικρατεί στη δυτική Ευρώπη, καλοκαιρία στη Μεσόγειο, αστάθεια στις υπόλοιπες περιοχές.

22-6-11: Ψυχρό μέτωπο διασχίζει τη Βαυαρία
24-6-11: Καταιγίδα στην περιοχή της Βαρσοβίας
27-6-11: Μεγάλη ζέστη στη δυτική Ευρώπη
28-6-11: Πρωινή καταιγίδα στο Παρίσι
28-6-11: Απειλητικοί ουρανοί στην Ολλανδία
30-6-11: Ισχυρές τοπικές καταιγίδες στην πόλη Altamura στην περιοχή του Μπάρι στη νότια Ιταλία


ΑΣΙΑ

Εγγύς και Μέση Ανατολή
Στις αρχές του μήνα σφοδρή αμμοθύελλα πλήττει το Ιράκ ενώ στις 27 του μήνα, στο αεροδρόμιο του Ομάν καταγράφεται ελάχιστη θερμοκρασία 41,7 βαθμών Κελσίου που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
Βαγδάτη, 2-6-11

Νότια Ασία και Άπω Ανατολή
Με βίαιες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες άρχισε η περίοδος των μουσώνων στον κόλπο της Βεγγάζης που είχε και ανθρώπινα θύματα. Το βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε το βίαιο ξέσπασμα κινήθηκε στη συνέχεια δυτικά προς την ινδική ενδοχώρα.
Η περίοδος των Μουσώνων συμπίπτει με την περίοδο των τροπικών κυκλώνων. Το φετινό Ιούνιο, τρεις τροπικές υφέσεις σάρωσαν τη νοτιοανατολική Ασία:

wikipedia.org
9-11/6/11:  ο κυκλώνας Sarika (Dondong) που έπληξε της Φιλιππίνες και στη συνέχεια τη νότια Κίνα όπου προκάλεσε το θάνατο 23 ανθρώπων

wikipedia.org
15-25/6/11: Ο κυκλώνας Haima (Egay)
που έφερε καταρρακτώδεις βροχές στο Βιετνάμ παρέλυσε τις εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές στη νότια Κίνα
wikipedia.org

20-27/6/11: O κυκλώνaς Meari (Falcon) που έπληξε και πάλι τις Φιλιππίνες και τη νότια Κίνα



Ειδικά η Κίνα, μετά τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 χρόνων, εκτός από τις τροπικές καταιγίδες, πλήττεται και πάλι από εκτεταμένες φονικές πλημμύρες αναγκάζοντας ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

9-6-11: Η τροπική καταιγίδα Sarika (Dondong) στις ακτές των Φιλιππίνων

10-6-11: Πλημμύρες στην κεντρική Κίνα
17-6-11: Οι κάτοικοι της πλημμυρισμένης κινεζικής πόλης Zhuji δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους μέσα στα νερά
17-6-11: Πλημμύρες στην Καλκούτα
22-6-11: Οι νεφώσεις του κυκλώνα Haima πάνω από το Χονγκ Κονγκ
23-6-11: Ο κυκλώνας Meari προξενεί πλημμύρες στη Μανίλα των Φιλιππίνων
24-6-11: Πλημμύρες στο Λάος από τον κυκλώνα Haima

ΑΦΡΙΚΗ
Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 χρόνων και οι πόλεμοι εξαθλιώνουν τους λαούς της ανατολικής Αφρικής και τους αναγκάζουν σε μαζική μετανάστευση.

Στη βορειοδυτική Αφρική, στην Αλγερία και στο Μαρόκο επικρατεί καύσωνας. που ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη δυτική Αφρική, οι ασυνήθιστα ισχυρές βροχοπτώσεις που έπεσαν στις 21/6 την πόλη Kano της Νιγηρίας προκάλεσαν φονικές πλημμύρες και καταστροφές.

Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν και τη νότια Αφρική στα μισά περίπου του μήνα εξαιτίας των επίμονων βροχοπτώσεων που οφείλονταν σε ένα ασυνήθιστο για την εποχή αποκομμένο χαμηλό πάνω από τη Ναμίμπια.

Στην Ουγκάντα, πάνω από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από κτυπήματα κεραυνών σε διάστημα ενός μηνός, ανάμεσά τους και 18 παιδιά όταν κεραυνός χτύπησε το σχολείο τους στις 28 Ιουνίου.
 
2-6-11: Κυνηγώντας το ουράνιο τόξο στη Ρουάντα (πηγή: flickr)
7-8/6/11: Σπανιότατη χιονόπτωση στην έρημο της Ναμίμπια, ένα από τα πλέον άνυδρα μέρη του πλανήτη με ετήσιο μέσο όρο βροχόπτωσης 10χιλ
9/10-6-11: Ισχυρές βροχοπτώσεις που διήρκεσαν τρεις ημέρες προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και ζημιές σε περιοχές της νότιας Αφρικής
19-6-11: Τοπίο στη λίμνη Μανυάρα  της Τανζανίας (πηγή: flickr)



ΑΜΕΡΙΚΗ

Βόρεια Αμερική
Ζέστη και ξηρασία έπληξαν το Τέξας και τις νοτιοδυτικές αμερικανικές πολιτείες, ενώ τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά κατέκαυσε την Αριζόνα

Στη διάρκεια του μήνα αρκετά ήταν τα κύματα κακοκαιρίας που επηρέασαν περιοχές της βόρειας Αμερικής, με κυριότερα:
-Την ψυχρή εισβολή στον Καναδά και την κακοκαιρία στις βορειανατολικές ΗΠΑ στις αρχές του μήνα
-Τα κύματα καταιγίδων που έπληγαν τις μεσοδυτικές και νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ το τελευταίο δεκαήμερο.

1-6-11: Ανεμοστρόβιλος σαρώνει την πόλη Springfield στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ
1-3/6/11 Ισχυρή καταιγίδα στο Χάλιφαξ του Καναδά με εκατοντάδες ηλεκτρικά και θυελλώδεις ανέμους που προκάλεσαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και έριξαν πολλά δέντρα

3-5-/6/11: Βροχές και καταιγίδες στην Καλιφόρνια

9-6-11: Εικόνες από την τεράστια πυρκαγιά στην Αριζόνα
18-6-11: Καταιγίδες στο Nebo, Βόρεια Καρολίνα
Κεντρική Αμερική
Φονικές πλημμύρες έπληξαν την Αϊτή το πρώτο δεκαήμερο
Η τροπική καταιγίδα Μπεατρίς που δημιουργήθηκε στον Ειρηνικό, η δεύτερη της σεζόν, πλησίασε τις ακτές του Μεξικού προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά τελικά απομακρύνθηκε βορειοδυτικά και εξασθένησε.
Η τροπική καταιγίδα Arlene, όμως, που δημιουργήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού, έπληξε στις 30/6 το Μεξικό προκαλώντας ζημιές και θύματα..
7-6-11: Φονικές πλημμύρες στην Αϊτή
Η τροπική καταιγίδα Adrian, η πρώτη του 2011, σχηματίζεται στον Ειρηνικό ανοιχτά των ακτών του Μεξικού
Η τροπική καταιγίδα Μπεατρίς στο Ακαπούλκο του Μεξικού
 Νότια Αμερική
Απότομα άρχισε ο χειμώνας στη Νότια Αμερική με χιονοπτώσεις και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Βραζιλία, στη Χιλή και στην Αργεντινή.
Στις αρχές του μήνα εξερράγη το ηφαίστειο Puyehue της Χιλής εκτοξεύοντας τόνους στάχτης που κάλυψαν το έδαφος σε αρκετές περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής και υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και επιβάλλοντας το κλείσιμο αεροδρομίων μέχρι και την Αυστραλία.
5-6-11: Έκρηξη του ηφαιστείου Puyehue της Χιλής
28-6-11: Παγετός στην επαρχία Παρανά της Βραζιλίας


ΩΚΕΑΝΙΑ

Αυστραλία
Δυναμικά μπήκε ο χειμώνας στην Αυστραλία με χαμηλές θερμοκρασίες και αλλεπάλληλες κακοκαιρίες να σαρώνουν ιδιαίτερα τις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές με καταιγίδες, καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις ανέμους. Το Brisbane είχε στις 10 του μήνα την πιο χαμηλή θερμοκρασία εδώ και 11χρόνια. Το Περθ στη νότια Αυστραλία μάλιστα, είχε αρκετά χρόνια να δει μια τόσο βροχερή έναρξη χειμώνα. Επίμονα ήταν και τα επεισόδια ομίχλης στη Μελβούρνη, που δημιούργησαν προβλήματα στις μεταφορές και σε αυτά προστέθηκε και η ηφαιστειακή στάχτη από τη Χιλή που ήταν η αιτία για προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.
3-6-11: Τρένο προβάλλει μέσα στην πρωινή ομίχλη στην περιοχή της Μελβούρνης
7-6-11: Ισχυροί άνεμοι στο Hobart της Τασμανίας
19-6-11: Νυχτερινή καταιγίδα στο Σύδνεϊ
21-6-11: χιονίζει στο Blackheath της Νέας Νότιας Ουαλίας
27-6-11 Περιοχή του Περθ, λίγο πριν την καταιγίδα

Νέα Ζηλανδία
Για τη Νέα Ζηλανδία, ο Ιούνιος ήταν ο τρίτος θερμότερος στην ιστορία της από τότε που υπάρχουν αρχεία. Επικράτησε μουντός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα και αρκετές διαταραχές διέσχισαν τη χώρα με σημαντικότερες εκείνες στις 18-19 του μήνα που συνοδεύονταν από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και δύο ανεμοστροβίλους στην πόλη New Plymouth οι οποίοι προξένησαν μεγάλες ζημιές

6-6-11: Η ακτή Kairakau στη Νέα Ζηλανδία μετά την καταιγίδα
11-6-11: Ψυχρό μέτωπο πάνω από το Όκλαντ
18-6-11: Ηλεκτρική καταιγίδα στη Rotorua
19-6-11: Δύο ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές στην πόλη New Plymouth

Στιγμιότυπα του Ιουνίου 2011 στον κόσμο


Ανατολή πρωτομηνιάς στην αγγλική ύπαιθρο
Φωτο: John Bosco στο flickr

Darmstadt, Γερμανία, 4-6-11

Φωτο: Σόλων Τσακίρης

Έκρηξη του ηφαιστείου Puyehue στη Χιλή
 Μόσχα, 14-6-11
Η έκλειψη της Σελήνης εν μέσω καταιγίδας από τις ακτές της Ικαρίας, 15-6-11
Φωτο: Chris Kotsiopoulos
Βιρτζίνια, ΗΠΑ, 16-6-11
Πηγή: wunderground.com

Nεμπράσκα, ΗΠΑ, 19-6-11

Πηγή: extremeinstability

Ο ποταμός Ρήνος στο Kühkopf της Γερμανίας

Φωτο: Σόλων Τσακίρης
Νεμπράσκα, ΗΠΑ, 26-6-11
Πηγή: wunderground.com
Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του μήνα στο Long Beach της Καλιφόρνιας
Φωτο: tdlucas στο flickr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου