Σελίδες

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας Αύγουστος που μισήσαμε

Τον Αύγουστο ετούτο, τον ξένο και ακατανόητο δυνάστη που ήλθε να προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα δεινά της καθημερινότητάς μας τον μισήσαμε θανάσιμα. Δεν έμοιαζε σε τίποτε με τον Τρυγητή, τον Τραπεζοφάη το Συκοφόρο και Διπλοχέστη της λαϊκής παράδοσης (οι δύο τελευταίοι προσδιορισμοί πάνε μαζί για ευνόητους λόγους. Βλέπε: wikipedia).  Έμοιαζε με γνήσιο παιδί της Αφρικής και των τροπικών  που δεν τον αντέχει το DNA μας.

Ακόμη και όσοι θελήσαμε να τον ξεχάσουμε με λίγες μέρες ανάπαυλας στη φύση, ελάχιστα ανακουφιστήκαμε. Μόνο μετά το δεκαπενταύγουστο άρχισε να χαλαρώνει σταδιακά και για λίγο την ασφυκτική αγκαλιά του. Πρώτοι, αν δεν κάνω λάθος, ανασάναμε όσοι βρεθήκαμε στη δυτική Ελλάδα, όταν, εκεί γύρω στις 17 του μήνα, η άκρη μιας βιαστικής διαταραχής έφερε για λίγο βορειοδυτικό ρεύμα. Έτσι, ο μεγαλόπρεπος δροσερός μαΐστρος, χάρισε παροδικά στο Ιόνιο και στην καταπράσινη Κέρκυρα τα χρώματα που τους αρμόζουν:


 
Η δροσιά που συνάντησα επιστρέφοντας στην Αθήνα ήταν μελτεμίσιας προέλευσης αλλά σύντομη κι αυτή. Ο Αύγουστος άρχισε πάλι τα μαρτύρια. Σάουνα πραγματική σχεδόν όλη η Ελλάδα ακόμη και στις παραλίες όπου η αύρα ήταν ανήμπορη να αντισταθεί στο νέο καύσωνα. Μόνο στα τελειώματά του φάνηκε ελαστικός κι άφησε το βοριά να φέρει δροσιές, γαλαζοπράσινα μεσημέρια και βιολετιά δειλινά, όπως αυτό στις Ροβιές της πανέμορφης βόρειας Εύβοιας:


Το τελικό «μαλάκωμα» του Αυγούστου από τις τελευταίες ζέστες στις παροδικές συννεφιές, στις ψεκάδες και στα χρώματα της μαϊστροτραμουντάνας συνέπεσε με το τέλος των ολιγοήμερων διακοπών μου στις Ροβιές και το δρόμο της επιστροφής από την Αιδηψό:


Η επιστροφή στη βάση μου δεν με μελαγχόλησε και πολύ αφού υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για μικρές αποδράσεις. Έτσι τα πρόσφατα φθινοπωρινά χαμόγελα του Σεπτέμβρη τα χάρηκα στην κοντινή Επίδαυρο, έναν άλλο ευλογημένο τόπο με υπέροχες ανατολές που αποτυπώνουν θαυμάσια τις αλλαγές του καιρού:






 


Για τον υπόλοιπο μήνα, εύχομαι έναν παλιό μικρό γλυκό Σεπτέμβρη!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου