Σελίδες

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικοι ευρωπαϊκοί κυκλώνες και κακοκαιρίες

 

Ο κυκλώνας Dagmar στη Νορβηγία, την παραμονή των Χριστουγέννων 2011. Φωτο: Thomas Bjørkan

Οι κυκλώνες που εισβάλλουν στην Ευρώπη τις μέρες των Χριστουγέννων είναι αρκετοί και υπεύθυνοι κυρίως για θυελλώδη, βροχερά αλλά και λευκά Χριστούγεννα. Ας δούμε μερικούς από αυτούς αρχίζοντας από τα τέλη του 19ου αιώνα.

 

28 Δεκεμβρίου 1879

Ισχυρή θύελλα κατέστρεψε σιδηροδρομική γέφυρα στο φιορδ Tay στο Ντάντι της Σκωτίας προκαλώντας πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Wikimedia Commons

 
25-26 Δεκεμβρίου 1902

Τη στιγμή που ένα χαμηλό στο νότιο Αιγαίο προκαλούσε κακοκαιρία και χιονοπτώσεις στην Ελλάδα, στη βόρεια Ευρώπη, ένας ισχυρός κυκλώνας σάρωνε τη Σκανδιναβία και τη Βαλτική με θυελλώδεις ανέμους που ξεπέρασαν σε ένταση τα 150 χιλιόμετρα την ώρα προκαλώντας πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις. 

Wikimedia Commons

 
23-25 Δεκεμβρίου 1997

Ατλαντικός κυκλώνας με το όνομα Yuma σαρώνει τη Σκωτία με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους προκαλώντας καταστροφές και το θάνατο 6 ανθρώπων.  

  

https://youtu.be/1Vnf0KJdn5k

23-29 Δεκεμβρίου 1998

Μια ακόμη χειμωνιάτικη θύελλα, που κορυφώθηκε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, σάρωσε τα βρετανικά νησιά. Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις μετακινήσεις.

Wikimedia Commons

26-28 Δεκεμβρίου 1999

Δύο συνεχόμενοι κυκλώνες, ο Λόθαρ και ο Μάρτιν σάρωσαν την Ευρώπη προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Ο δεύτερος ονομάστηκε από τους Γάλλους σαν η «Θύελλα του αιώνα».

 

24-27 Δεκεμβρίου 2011

Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο κυκλώνας Patrick (Dagmar), εισέβαλε στην Ευρώπη ακολουθώντας τον προκάτοχό του Oliver (Cato). Κι ενώ ο πρώτος κινήθηκε βόρεια, ο δεύτερος σάρωσε τη Σκανδιναβία και τη Βαλτική φτάνοντας μέχρι την Αγία Πετρούπολη. Στο διάβα του ξήλωσε στέγες, έριξε δέντρα, γέννησε ανεμοστροβίλους, προκάλεσε τεράστια κύματα και πλημμύρες, κατολισθήσεις, χάος στις συγκοινωνίες, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Για τη Νορβηγία, ο κυκλώνας Dagmar ήταν ο τρίτος σε ισχύ της τελευταίας  50ετίας , ενώ για την Φινλανδία ήταν ο χειρότερος της δεκαετίας. 

Wikimedia Commons

Ο κυκλώνας Dagmar στη Νορβηγία

 

 22-27 Δεκεμβρίου 2013

Ο κυκλώνας Dirk ήταν ένα χαμηλό που ξεκίνησε από τον Καναδά και με τη βοήθεια του αεροχειμάρου έφτασε γρήγορα στην Ευρώπη έχοντας βαθύνει τόσο ώστε να χαρίσει στη Βρετανία το ρεκόρ της χαμηλότερης ατμοσφαιρικής πίεσης των τελευταίων 127 χρόνων (937 mb), και στη Γερμανία και Αυστρία τα ηπιότερα Χριστούγεννα από τότε που υπάρχουν μετεωρολογικές καταγραφές. Ο κυκλώνας επηρέασε το μεγαλύτερο μέρος τη δυτικής Ευρώπης από την Ιβηρική μέχρι την Ισλανδία και από τη Βρετανία μέχρι τις Άλπεις, όπου και προκάλεσε πυκνές χιονοπτώσεις. Στη Γαλικία της Ισπανίας οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 150 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες στη Βρετανία. 

Wikimedia Commons

Ο κυκλώνας Dirk στο Βέλγιο, 24-12-2013

Τον Dirk ακολούθησε κατά πόδας o Erich, ένα επίσης ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στη Βρετανία.

Ο κυκλώνας Erich στην Ιρλανδία

 

 23-24 Δεκεμβρίου 2015

Ο κυκλώνας Eva ήταν ισχυρή κακοκαιρία που προκάλεσε χάος τη Βρετανία με θυελλώδεις ανέμους ισχυρές βροχοπτώσεις, σοβαρές πλημμύρες καθώς και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Σκωτίας. 

Πλημμύρες στο Μάντσεστερ

Wikimedia Commons

29-30 Δεκεμβρίου 2015

Τον κυκλώνα Eva ακολούθησε η κακοκαιρία Frank που σάρωσε με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές τη Βρετανία. Στην εικόνα, στιγμιότυπο από την Ουαλία.

Wikimedia Commons

 
23-29 Δεκεμβρίου 2016

Οι κακοκαιρίες Barbara και Conor άφησαν χιλιάδες πολίτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Βρετανία.

www.wetterpate.de

 
30 Δεκεμβρίου 2017

Το χαμηλό Dylan επηρέασε κυρίως την Ιρλανδία και νότια Σκωτία με θυελλώδεις ανέμους. Το χαμηλό Carmen που ακολούθησε, προκάλεσε θυελλώδεις ανέμους στη δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου.

Wikimedia Commons. Copyright 2017 EUMETSAT
 

 31 Δεκεμβρίου 2018

Η κακοκαιρία Ραφαήλ ήταν ένα βαθύ χαμηλό που έπληξε την Ελλάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προκαλώντας ισχυρούς ανέμους, βροχές και χιόνια στα ορεινά.

NASA-Worldview
 

22-29 Δεκεμβρίου 2019

Η κακοκαιρία Fabien, έπληξε τη δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γαλλία, με θυελλώδεις ανέμους.

Wikimedia Commons

29-31 Δεκεμβρίου 2019

Στο τέλος του μήνα, ψυχρή εισβολή προκάλεσε την τριήμερη κακοκαιρία "Ζηνοβία" με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, βροχές στη νότια Ελλάδα και χιόνια στην ανατολική Στερεά, Εύβοια και Κρήτη.


 
25-31 Δεκεμβρίου 2020

Η κακοκαιρία Bella ήταν ένα εκτεταμένο χαμηλό που έπληξε ανήμερα τα Χριστούγεννα τη Βρετανία και την Ολλανδία  με θυελλώδεις ανέμους, ενώ οι  Νορβηγοί  χάρηκαν το χριστουγεννιάτικο χιόνι.

 Όσλο, 26-12-2020

Φωτο: Trine Syvertsen

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου