Σελίδες

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ανασκόπηση του μήνα: Ιανουάριος 2011

Ο καιρός στην Ελλάδα


Μετά τη βροχερή εισαγωγή του μήνα στις 2-3/1, ακολούθησε ένα χειμερινό διάστημα με μια σύντομη επιδείνωση στις 6/1. Το δεκαήμερο έκλεισε με βελτίωση του καιρού και άνοδο της θερμοκρασίας.

Το δεύτερο δεκαήμερο, δύο διαταραχές επηρέασαν τον καιρό στην Ελλάδα η μία στις 12-13/1 από τα δυτικά που έφερε βροχές και τοπικές καταιγίδες και η δεύτερη στις 16-17/1 με θυελλώδεις βοριάδες και φαινόμενα στη νότια Ελλάδα, κυρίως στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Το υπόλοιπο του δεκαημέρου επικράτησαν αντικυκλωνικές συνθήκες με αιθρίες, ασθενείς ανέμους, πρωινές ομίχλες και μεγάλο ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος.

Το τρίτο δεκαήμερο ήταν το πλέον χειμερινό διάστημα όταν διαδοχικές διαταραχές διέσχισαν τη χώρα στις 21-21/1, 24-25/1 και 28-29/1, επιτρέποντας την κάθοδο ψυχρότερων αερίων μαζών προς τη χώρα μας
Από αυτές, η πρώτη επηρέασε κυρίως τη βόρεια Ελλάδα ενώ οι δύο τελευταίες την κεντρική και νότια Ελλάδα με ισχυρές βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους.





2-1-11: Στιγμιότυπα της  καταιγίδας στην Αθήνα από τη Νέα Ερυθραία (βίντεο: Γιώργος Γκουρνέλος)
12-11-10: Βαρομετρικό χαμηλό από τη Μεσόγειο διασχίζει την Ελλάδα προκαλώντας αστάθεια με βροχές και τοπικές καταιγίδες
Πηγή: USAF

16-1-11: Βοριάς και χιονοκουρτίνες στην Πάρνηθα (βίντεο: Γιώργος Γκουρνέλος)


17-1-11: Θυελλώδεις βοριάδες στα Χανιά
Εικόνα από την κάμερα του ΕΑΑ

22-1-11: Βροχή στην Πάργα
Εικόνα από την κάμερα του ΕΑΑ
23-1-11: Ο βόρεια Εύβοια  από τη Στερεά Ελλάδα μετά το πέρασμα της διαταραχής 21-22/1/11
Εικόνα από την κάμερα στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας
25-1-11:Φλώρινα
Φωτο: Αλέξανδρος Σιάμκουρης
25-1-11: Ανεμοστρόβιλος στα Μαριστά Ρόδου (πηγή: inews.gr)

Τρίκαλα Κορινθίας, 28-1-11
Εικόνα από κάμερα

28-1-11: Ανεμόβροχο στη Νέα Ερυθραία Αττικής (βίντεο: Γιώργος Γκουρνέλος)

28-1-11: Ανεμοστρόβιλος και πλημμύρες στον Αρχάγγελο Ρόδου
 

Στιγμιότυπα του Γενάρη στην Ελλάδα







Ο καιρός στην Ευρώπη και στον Κόσμο



EΥΡΩΠΗ

Το πρώτο δεκαήμερο: ισχυρές χιονοπτώσεις παραλύουν τη Σκωτία.
Άνοδος της θερμοκρασίας στο τέλος της περιόδου στην Ευρώπη λιώνει τους πάγους και προκαλεί υπερχείλιση ποταμών στη Γερμανία, ενώ ομίχλες επικρατούν στην ανατολική και νότια Ευρώπη.
  Το δεύτερο δεκαήμερο αντικυκλώνας στη δυτική και νοτιοανατολική Ευρώπη φέρνει ήπιο καιρό και θερμοκρασιακές αναστροφές ενώ στην ανατολική Ευρώπη επικρατεί χειμώνας με χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις.
  Το τρίτο δεκαήμερο, εδραιώνεται αντικυκλώνας στα βρετανικά νησιά, οδηγώντας τις ψυχρές  εισβολές ανατολικότερα με αποτέλεσμα την επιδείνωση του καιρού στην ανατολική Ευρώπη την κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

8-1-11: Πλημμύρες στην Ευρώπη από το λιώσιμο του χιονιού (ρεπορτάζ, πηγή: Newsit)


13-1-11: Κλειστό λόγω χιονιού το αεροδρόμιο της Γενεύης


23-1-11: Χιονίζει στο Βουκουρέστι (Πηγή: nocommenttv)


ΑΜΕΡΙΚΗ

Τα αλλεπάλληλα μέτωπα κακοκαιρίας και οι ψυχρές εισβολές στις ΗΠΑ σάρωσαν με χιονοπτώσεις μέχρι και τις νότιες πολιτείες. Τα 2/3 των αμερικανικών πολιτειών, είδαν χιονόστρωση, ήδη από τα μισά του μήνα, ενώ η βαρυχειμωνιά επιμένει  ιδιαίτερα στις βόρειες και βορειοανατολικές πολιτείες με αποτέλεσμα μεγαλουπόλεις όπως το Σικάγο και η Νέα Υόρκη να θαφτούν στο χιόνι και να καταγραφεί ο χειμώνας αυτός σαν ο χειρότερος εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στη νότια Αμερική, το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας Βραζιλία επλήγη από μια ακόμη συμφορά ανάλογη με του 2010 όταν οι πολυήμερες βροχοπτώσεις προξένησαν μεγάλες κατολισθήσεις που κατέστρεψαν ολόκληρους οικισμούς και κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

10-1-10: Χιόνια στην Ατλάντα της Τζώρτζια στις νότιες ΗΠΑ (βίντεο: Associated Press)

17-1-11: Εικόνα από τις κατολισθήσεις στη Βραζιλία (πηγή: nocommenttv)

26-1-2011: χιονοθύελλα στη Νέα Υόρκη



ΑΣΙΑ

Στις αρχές του μήνα έντονη ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις σάρωσε την Ιαπωνία ενώ η Κίνα επλήγη από καταρρακτώδεις βροχές, χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες.
Η βαρυχειμωνιά συνεχίστηκε και το δεύτερο δεκαήμερο στη βορειοανατολική Ασία με πολικό ψύχος στη Μογγολία, στην Κορέα και στην Κίνα η οποία συν τοις άλλοις αντιμετώπισε πρόβλημα σοβαρής λειψυδρίας. Στο τέλος του μήνα, ένας ακόμη ισχυρός χιονιάς πλήττει τη δυτική Ιαπωνία.

Στην νότια Ασία, από τις αρχές του μήνα, μεγάλες πλημμύρες γονάτισαν τη Σρι Λάνκα και τις Φιλιππίνες, ενώ, κύμα ψύχους σάρωσε το Πακιστάν και στη βόρεια Ινδία

Στην Μέση Ανατολή, διαδοχικές διαταραχές έπληξαν επανειλημμένα τη Σαουδική Αραβία με έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους και αμμοθύελλες προκαλώντας προβλήματα στις πόλεις Τζέντα και Ριάντ.

11-1-11: Πλημμύρες στη Σρι Λάνκα
  
Παγωμένος καταρράκτης στα βουνά Huangshan της Κίνας (12-1-11)
Πηγή: chinadaily

Τζέντα, Σαουδική Αραβία (26-1-11)


Φουκούι, Ιαπωνία, 31-1-11 (βίντεο: NocommentTV)

ΑΦΡΙΚΗ

Καταστροφικές πλημμύρες δοκίμασαν και τη Νότια Αφρική, ενώ συνθήκες καύσωνα επικράτησαν στις νοτιότερες περιοχές λόγω των θερμών καταβατών ανέμων berg.
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν πέντε χώρες της νότιας Αφρικής από το φόβο πλημμυρών.



9-1-11: Ο πλημμυρισμένος ποταμός Vaal στη Νότια Αφρική



ΩΚΕΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Οι πρωτοφανείς σε συχνότητα και ένταση  βροχές και καταιγίδες στην Αυστραλία προξένησαν βιβλικές πλημμύρες στην επαρχία Κουίνσλαντ που κάλυψαν τεράστιες εκτάσεις ίσες με το μέγεθος της Γαλλίας και της Γερμανία μαζί. Τεράστιες οι καταστροφές, διαλυμένες πόλεις και υποδομές, και δεκάδες θύματα, είναι απολογισμός αυτής της μεγάλης φυσικής καταστροφής.
Κι ενώ στις περιοχές που επλήγησαν η κατάσταση παραμένει ακόμη δύσκολη, προστέθηκε ένας ακόμη κίνδυνος από τους τροπικούς κυκλώνες που πλησίασαν την ανατολική Αυστραλία. Μερικοί, σάρωσαν τα νησιά Φίτζι και Σαμόα χωρίς να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην Αυστραλία. Όμως οί δύο τελευταίοι, ο κυκλώνας Άντονι και ο πολύ ισχυρότερος κυκλώνας Yasi, κατευθύνθηκαν τελικά προς την Αυστραλία.

Δραματικές εικόνες από τις πλημμύρες στην Αυστραλία

Πηγή: guardian.co.uk
 13-1-11 Ο κυκλώνας Vania στη Νέα Καληδονία

Τροπική καταιγίδα Zelia (12-17/1/11)

23-1-11: Ο κυκλώνας Βίλμα στα νησιά Σαμόα του νότιου Ειρηνικού


30-1-30: Υπολείμματα του τροπικού κυκλώνα Μπιάνκα στο Northam της δυτικής Αυστραλίας

31-1-11: Ο κυκλώνας Άντονι πλησιάζει την Αυστραλία


Στιγμιότυπα του Γενάρη στον κόσμο



Ουκρανικά Καρπάθια (5-1-10)


Δειλινό στην ανατολική Ισλανδία (30-1-11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου