Σελίδες

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ανασκόπηση του μήνα: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011


Τον Απρίλη και το Μάη, κατά τόπους τα νερά

Ο καιρός του Απρίλη 2011 στην Ελλάδα



Ο Απρίλης,  χωρίς να έχει χάσει τα ήπια ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά του (ήπιες καιρικές συνθήκες και ζεστούλες μετά το δεύτερο δεκαήμερο, και ένα –δύο ασθενή επεισόδια μεταφοράς σκόνης) διατήρησε κι ένα χειμερινό χρώμα καθώς ήταν αρκετά υετοφόρος και δροσερός χάρη στο βόρειο ρεύμα και τις ψυχρές αέριες μάζες που εκτός από αστάθειες και αρκετές συννεφιές, έφεραν και φρέσκο χιόνι στα βουνά της ανατολικής κυρίως χώρας. 



ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

  • 1-3 Απριλίου 2011: Βαρομετρικό χαμηλό προκαλεί βροχές με ισχυρούς βοριάδες
Πηγή: USAF
Βροχερή πρωταπριλιά στην παραλιακή Φθιώτιδα
Πηγή: aganet.gr
3-4-11: Αστάθεια στις ακτές  του Ιονίου στην Πρέβεζα με την αποχώρηση του χαμηλού ανατολικότερα
Πηγή: www.ioannina-weather.gr
4-4-11: Βροχές βορείου ρεύματος στα Χανιά
Πηγή: www.meteo.gr

  • 16-18 Απριλίου 2011: Βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο προκαλεί βροχές και καταιγίδες. Με την απομάκρυνσή του  ανατολικά εγκαθίσταται βόρειο ρεύμα που κατεβάζει τη θερμοκρασία, ιδιαίτερα στην ανατολική χώρα

18-4-11
Πηγή: USAF
16-4-11: Η Αθήνα και ο Υμηττός από την Πεντέλη
Πηγή: www.meteo,gr
17-4-11: Τζουμέρκα
www.guesthousekedros.gr
  • 26-28 Απριλίου 2011 ένα ακόμη βαρομετρικό χαμηλό προκαλεί βροχές και καταιγίδες
 26-4-11: Ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος στο Ρίο (βίντεο: Νεκτάριος Γιαννούλης-meteorio)
26 Απριλίου 2011: Καταιγίδα στα νότιο ορίζοντα της Αθήνας από τη Νέα Ερυθραία (βίντεο: Γιώργος Γκουρνέλος)
 27-4-11: Ο βροχερός ουρανός της Αθήνας από την Αργυρούπολη

28-4-11: Καταιγίδα στα Χανιά
Φωτο: Μανώλης Πεντάρης
28-4-11: Ιόνιο Πέλαγος (timelapse από την κάμερα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας,  )
Πηγή: metar.gr

 
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ 2011

Mια σύντομη εικονική ανασκόπηση του Απρίλη στην Ελλάδα

(Φωτογραφίες και βίντεο: HELLAS WEATHER)




Ο καιρός του Απρίλη 2011 στην Ευρώπη και στον Κόσμο




ΕΥΡΩΠΗ


Ο Απρίλης στην Ευρώπη μπορεί να χαρακτηριστεί με δύο λέξεις ως θερμός και ξηρός στις δυτικές περιοχές και ψυχρότερος στις ανατολικές περιοχές

Στη δυτική Ευρώπη, ήδη από τις αρχές του μήνα, η θερμοκρασία ξεπέρασε σε πολλές περιοχές τους 25 βαθμούς, ενώ με το κύμα ζέστης του πρώτου δεκαημέρου στην Ιβηρική χερσόνησο και  στα Πυρηναία η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Για τη Βρετανία ήταν ο θερμότερος Απρίλης που έχει καταγραφεί ποτέ, για τη Γερμανία ο  10ος ξηρότερος Απρίλης από το 1881, ενώ η οι γαλλικές αρχές συσκέπτονται για τις συνέπειες της ξηρασίας που απειλεί τη χώρα.

2-4-11: Η Θερμοκρασία στο  Μάλμο της Σουηδίας ανέβηκε στους 17 βαθμούς Κελσίου, δίνοντας την ευκαιρία σε μιοα ομάδα νεαρών να χαρούν το νερό
Πηγή: www.chinadaily.com.cn
23-4-11: Αδιαχώρητο στην παραλία του Brighton στην Αγγλία

Στο άλλο άκρο της Ευρώπης, χαμηλές πιέσεις και κύμα ψύχους φέρνει χιονοπτώσεις στη Ρωσία και αστάθεια στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
  
12-4-11: Χιονίζει στη Μόσχα
Στις 8 του μήνα η ισχυρή βαροβαθμίδα στη Βαλτική προκάλεσε θυελλώδεις ανέμους που είχαν σαν αποτέλεσμα μια ξαφνική αμμοθύελλα στο Ροστόκ της Γερμανίας που ήταν η αιτία για μια καπολύνεκρη καραμπόλα σε παραλιακό αυτοκινητόδρομο 

Στο δεύτερο δεκαήμερο, διαταραχές διασπούν τον αντικυκλώνα και διασχίζουν την Ευρωπαϊκή ήπειρο προκαλώντας φαινόμενα στην κεντρική Ευρώπη και στην Μεσόγειο.

12-4-11
Πηγή: www.sat24.com
 14-4-11: Υδροστρόβιλος στον κόλπο της Γένοβας

Μετά το Πάσχα, περίοδος αστάθειας επικρατεί στις κεντρικές, δυτικές και νότιες περιοχές της Ευρώπης.
 27-4-11
Πηγή: www.sat24.com
Μπόρα με χαλάζι στο Rájec της Τσεχίας
28-4-11: Ανεμοστρόβιλος στο Kirchberg της νότιας Γερμανίας
 29-4-11: Σφοδρή χαλαζόπτωση στη Λισαβόνα

ΑΣΙΑ

Το πρώτο δεκαήμερο οι πλημμύρες εξακολουθούν να σαρώνουν την Ταυλάνδη, ενώ καύσωνας ‘ε[ληξε τη Μέση Ανατολή και την Ινδία. Το βόρειο Πακιστάν σαρώθηκει από ισχυρή κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων και πολλές καταστροφές σε σπίτια.

3-4-11: Πλημμύρες στην Ταϋλάνδη
Πηγή: chinadaily.com

Ισχυρές αμμοθύελλες και καταιγίδες έπληξαν επανειλημμένα ττη Μέση Ανατολή και την Αραβική χερσόνησο στο δεύτερο μισό του μήνα, ενώ στις 2 του μήνα, η πυκνή ομίχλη που κάλυψε το Άμπου Ντάμπι προκάλεσε καραμπόλα με 1 νεκρό και πολλούς τραυματίες.
4-4-11: Αμμοθύελλα στο Κουβέιτ
Πηγή: meteo.ae
25-4-11: Αμμοθύελλες στο Ιράκ
Πηγή: wunderground.com
‘Οψιμο κύμα ψύχους με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καΙ χιονοπτώσεις έπληξε την Ιαπωνία και την Κίνα.
4-4-11: χιόνι στην πόλη Urumqi της νοτιοδυτικής Κίνας
Πηγή: www.news.cn

25-4-11: Επαρχία Heilongjiang, βορειοανατολική Κίνα

Πηγή: www.news.cn
AΦΡΙΚΗ

Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι πλημμυροπαθείς στο Μαλάουι μετά την κατάρρευση φράγματος στον ποταμό Rukuru που προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις του Απριλίου.

Δραματική ήταν η κατάσταση και στα σύνορα Ναμίμπιας και Αγκόλας λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ζαμβέζη και των παραποτάμων του. Στην περιοχή του ποταμού Οκαβάνγκο 62 άνθρωποι πνίγηκαν και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Πηγή: afroeuro.org
Στους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν στην πρωτεύουσα Κινσάσα του Κονγκό οφείλεται το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη στο αεροδρόμιο της πόλης στις αρχές του μήνα, ενώ το αεροσκάφος των Ηνωμένων Εθνών που συνετρίβη βρισκόταν στη φάση προσγείωσης υπό καταρρακτώδη βροχή.
Πηγή:chinadaily
AΜΕΡΙΚΗ


Βόρεια Αμερική
Ο Απρίλιος ήταν μετωρολογικά  ιστορικός μήνας για τα τα καταστροφικά και ακραία φαινόμενα που έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κυριότερο το  πρωταφανές ξέσπασμα εκατοντάδων (!) ανεμοστροβίλων που συνόδευαν τα αλλεπάληλα κύματα σφοδρών καταιγίδων, οι οποίοι προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές και σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους..
Στη σφοδρότητα των φαινομένων συνετέλεσαν και οι μεγάλες καιρικές αντιθέσεις του μήνα:
- Η μεγάλη ξηρασία στις νοτιοδυτικές περιοχές και η ζέστη που στο Τέξας ξεπέρασε τους 35 βαθμούς ήδη από τις αρχές του μήνα και συνετέλεσε επί πλέον στο ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών
- Τα ψυχρά μέτωπα του βορά που έφεραν κρύο και όψιμες χιονοπτώσεις σε βορειότερες πολιτείς και στον Καναδά
Ο υετός του μήνα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σε αρκετές πολιτείες όπως, για παράδειγμα στο Κεντάκι όπου ο υτός αν τριπλάσιος της κλιματικής τιμής για το μήνα Απρίλιο.
[Πηγή στοιχείων ΝΟΑΑ]

Ακολουθεί ένα μικρό εικονικό ιστορικό του καιρού του μήνα
  • Η πρώτη μέρα του Απρίλη επεφύλασσε χειμωνιάτικη έκπληξη στους κατοίκους των βορειοανατολικών πολιτειών:
Πρωταπριλιάτικη χιονόπτωση στην Πενσιλβάνια των βορειοανατολικών ΗΠΑ
  • Το διήμερο 9-10 Απριλίου ήταν ένα διάστημα ιδιαίτερα ακραίων καιρικών φαινομένων  στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ που περιλάμβανε σφοδρές καταιγίδες, καταστροφικούς ανεμοστροβίλους καθώς καιμεγάλες πυρκαγιές στο Τέξας το οποίο φλέγεται και από τη ζέστη των 30-35 βαθμών από τις αρχές ήδη του μήνα
9-4-11: Ανεμοστρόβιλος στο Mapletown τηw Iowa των ΗΠΑ
  • Στα μισά του μήνα, νέο σφοδρό κύμα καταιγίδων με ανεμοστροβίλους στις νότιες ΗΠΑ προκαλεί το θάνατο 16 ανθρώπων στις πολιτείες Λουϊζιάνα  και Μισισιπή.Στο βίντεο απεικονίζεται η διέλευση του μετώπου πάνω από την Οκλαχόμα στις 15-4-11 (πηγή: onlineathens.com
 15-4-11: Ανεμοστρόβιλος προκαλεί καταστροφές στην πόλη Τζάκσον της πολιτείας Μισισιπή
(Πηγή: Assosiated Press)
15-4-11: Χιονοθύελλα στη Νεμπράσκα
19-4-11: Χιονοπτώσεις στο Winsconsin (βίντεο: Assosiated Press)
  • Νέος γύρος κακοκαιρίας  το τρίτο δεκαήμερο με φονικούς ανεμοστροβίλους στις νότιες πολιτείες με κυριότερους εκείνους που σάρωσαν την Αλαμπάμα, ενώ κύμα χιονοπτώσεων σαρώνει τις βόρειες μεσοδυτικές πολιτείες και τον Καναδά. Στο ίδιο διάστημα, το νότιο Μιζούρι και το Άρκανσο πλήττονται από πλημμύρες καθώς η στάθμη των ποταμών ανεβαίνει συνεχώς

19-20/4/11: Νέος γύρος καταιγίδων με ανεμοστροβίλους στο Μιζούρι και στο Ιλινόις των ΗΠΑ
20-21/4/11: Όψιμη χιονόπτωση στο Κεμπέκ του Καναδά μετά από ένα ανοιξιάτικο διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου
22-4-11: Ανεμοστρόβιλος πλήττει το αεροδρόμιο του Σεντ Λούις στο Μιζούρι των ΗΠΑ
 22-26/4/11: Εικόνες από τις καταστροφικές πλημμύρες Άρκανσο
 27-28/4/11: Οι καταστροφές στην Αλαμπάμα από τους δεκάδες φονικούς ανεμοστροβίλους που αφάνισαν οικισμούς ολόκληρους στις νότιες αμερικανικές πολιτείες, προκάλεσαν το θάνατο 250 ανθρώπων και ήταν οι φονικότεροι των 40 τελευταίων χρόνων.



Νότια Αμερική
Ισχυρό κύμα καταιγίδων σάρωσε την Αργεντινή και τη Βραζιλία, όπου επτά πόλεις κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκάλεσε η τριήμερη νεροποντή και οι οποίες κόστισαν η ζωή σε 12 ανθρώπους. Οι καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν και το Ρίο όπου προκλήθηκαν πολλά προβλήματα.
Δραματική είναι και η κατάσταση στην Κολομβία που ζει μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές λόγω των επανειλημμένων πλημμυρών και κατολισθήσεων από το 2010 και οι οποίες μέχρι τον Απρίλη είχαν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων. Υπεύθυνο για τη θεομηνία αυτή όπως και για τις καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στην Αυστραλία θεωρείται το ισχυρό φαινόμενο La Nina thw peri;odoy 2010-2011.
22-4-11: Πόρτο Αλλέγκρε, Βραζιλία
ΩΚΕΑΝΙΑ

Αυστραλία
Συνεχίστηκαν στις αρχές του μήνα οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, ενώ μια σειρά από ψυχρά μέτωπα που διέσχισαν τη νότια και νοτιοανατολική Αυστραλία ήδη από τα τέλη του Μάρτη, συνετέλεσαν ώστε ο Απρίλης να καταγραφεί ως  αρκετά ψυχρός μήνας στις περιοχές αυτές.

4-4-11: Πυρήνας καταιγίδας στο Περθ
Νέα Ζηλανδία
 Ο Απρίλης στη Νέα Ζηλανδία ήταν βροχερότερος και ψυχρότερος στο Βόρειο Νησί και σχετικά ξηρός στα δυτικά και νότια του Νότιου Νησιού. Οι συνθήκες αυτές καθώς και σφοδρές βροχοπτώσεις στο Βόρειο Νησί οφείλονταν στο ασυνήθιστα παρατεταμένο νοτιοανατολικό ρεύμα και είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν ρεκόρ βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η πόλη Auckland.. Στην περιοχή του Hawkes Bay, μάλιστα στη διάρκεια της κακοκαιρίας 27-28 Απρίλη, έπεσαν 300χιλ βροχής μέσα σε δύο μέρες και προκλήθηκαν κατολισθήσεις που απέκλεισαν περιοχές.
Εξ αιτίας των βροχοπτώσεων, κατολισθήσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές σε όλη τη διάρκεια του μήνα, ενώ ζημιές προκάλεσαν και οι ισχυροί άνεμοι.
28-4-11: Ισχυροί άνεμοι στο νησί Urville
26-4-11: Πλημμύρες στην πόλη Edgecumbe στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας



Στιγμιότυπα του Απρίλη 2011 στον κόσμο


Εικόνα του ουρανού από την κορυφή του όρους Teide στα Κανάρια Νησιά βιντεοσκοπημένο το χρονικό διάστημα 4-11 Απριλίου 2011. Στο 0:32 διακρίνονται τα χρώματα μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που έλαβε χώρα στις 9/4/11 (βίντεο TSO Photography στο Vimeo)
Φωτο-ημερολόγιο 2ου δεκαημέρου (πατήστε εδώ)
Φωτο-ημερολόγιο 3ου δεκαημέρου (πατήστε εδώ)  


Πηγές ειδησεογραφίας, προγνώσεων και αναλύσεων  για τον Απρίλιο 2011 (αλφαβητικά)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου