Σελίδες

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Οι Άγγελοι της Λάσπης

4 Νοεμβρίου - Η επέτειος μιας ιστορικής πλημμύρας


Στις 4 Νοεμβρίου 1966, τα φουσκωμένα θολά νερά του ποταμού Άρνου κατέκλυσαν την Φλωρεντία, το λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμα τους. Η πλημμύρα αυτή, συνέπεια μιας έντονα βροχερής περιόδου στην Ιταλία, αποτέλεσε παγκόσμια είδηση, όχι γιατί ήταν πρωτοφανής (οι πλημμύρες του ποταμού Άρνου στην Τοσκάνη συνέβαιναν πάντα) αλλά γιατί εκτός από φονική, κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος πολύτιμων ιστορικών κειμηλίων και προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε κτήρια και μνημεία προκαλώντας πλήγμα στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. 


Η πόλη είχε αρχίσει να πλημμυρίζει από τις 3 τα ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου 1966 και μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας οι χείμαρροι στους δρόμους της πόλης είχαν φτάσει τα 6 μέτρα ύψος!  Εκτός από την Φλωρεντία, μεγάλο μέρος της πεδινής Τοσκάνης κατακλύστηκε από τα νερά και παρέμεινε πλημμυρισμένη για μέρες μετά, κόβοντας την Ιταλία στα δύο. Η στάθμη του ποταμού Άρνου ανέβηκε μέχρι τα 11 μέτρα σπάζοντας τα φράγματα και το νερό της βροχής που έπεσε ισοδυναμούσε με το ένα τρίτο του ετήσιου μέσου όρου. 

Για την πλημμύρα αυτή, γυρίστηκαν ντοκυμαντέρ και ταινίες και γράφτηκαν βιβλία και τραγούδια. Την επέτειό της τη θυμούνται πάντα στην Ιταλία και ιδιαίτερα στη Φλωρεντία, όπου το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική ιστορική στιγμή. Και έχει και μια ιδιαίτερη, πανανθρώπινη σημασία γιατί στη διάρκεια της συμφοράς και αμέσως μετά δόθηκαν μεγάλα μαθήματα ανθρωπιάς από τους νεαρούς, στην πλειοψηφία τους, εθελοντές που έμειναν στη ιστορία με τον τιμητικό τίτλο «Άγγελοι της Λάσπης»

Τους είπαν Αγγέλους γιατί ήλθαν στρατιές ολόκληρες από παντού με σκοπό να προσφέρουν χωρίς να ζητούν τίποτε. Τους είπαν «της Λάσπης» γιατί χωμένοι στα λασπόνερα ανέσυραν ακατάπαυστα με θρησκευτική ευλάβεια βιβλία, έγγραφα, χάρτες, εκθέματα από τα κατεστραμμένα ράφια και τα λασπωμένα πατώματα της Βιβλιοθήκης και των Μουσείων της πληγωμένης Φλωρεντίας.

Ήταν νέοι, εικοσάρηδες, φοιτητές πανεπιστημίων, ακόμη και μαθητές που είχαν έλθει από όλη την Ιταλία, την Ευρώπη, την Αμερική και όλο τον κόσμο αποφασισμένοι να μην αφήσουν να χαθεί για πάντα στα λασπόνερα ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που φιλοξενεί αυτή η φημισμένη πόλη-μουσείο.

Η προσφορά τους δεν περιορίστηκε στα μνημεία. Φτιάχτηκαν ομάδες εθελοντών που βοηθούσαν με κάθε τρόπο και στην ανακούφιση των πλημμυροπαθών.

Στο παρακάτω αφιέρωμα βλέπουμε αποσπάσματα από ταινία που περιλαμβάνει στο σενάριο τη δράση των «αγγέλων», καθώς και πραγματικές σκηνές από την καταστροφή όπως την κατέγραψε τότε ο φακός.

 

Από το 1333 μέχρι και το 1966, η Φλωρεντία γνώρισε πέντε μεγάλες πλημμύρες. Εκείνη του 1333 συνέβη ακριβώς την ίδια ημερομηνία, στις 4 Νοεμβρίου και ήταν πιο καταστροφική από την πλημμύρα του 1966. Οι επόμενες συνέβησαν στις 13 Αυγούστου 1547, στις 13 Σεπτέμβρη 1557 και στις 3 Νοεμβρίου 1844.

Wikimedia Commons

 Πηγές: 

http://www.firenzealluvione.it

http://www.aboutflorence.com

https://it.wikipedia.org/wiki/Alluvione_di_Firenze_del_4_novembre_1966

https://it.wikipedia.org/wiki/Alluvioni_del_fiume_Arno



 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου