Σελίδες

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ανασκόπηση του μήνα: ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 (2)


ευρωπη


Ο μήνας αρχίζει με βαθύ καλοκαίρι στη Μεσόγειο,  αποτέλεσμα του αφρικανικού αντικυκλώνα που σταδιακά επεκτείνεται βορειότερα φέρνοντας καλοκαιρία και ζέστη στη δυτική Ευρώπη. Αντίθετα, στην ανατολική Ευρώπη υπήρξε παρατεταμένη περίοδος αστάθειας με βροχές και καταιγίδες εξαιτίας ενός στάσιμου βαρομετρικού χαμηλού  στη νότια Βαλτική. Σταδιακά, οι ατλαντικές διαταραχές που πολιορκούσαν από τις αρχές του μήνα τη Βρετανία άρχισαν να εισβάλλουν στην ηπειρωτική Ευρώπη φέρνοντας έντονη αστάθεια σε μεγάλο μέρος της ηπείρου και ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά και στην αλπική ζώνη, ενώ η ζέστη της Μεσογείου έχει απλωθεί και στην ανατολική Ευρώπη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Ρωσία και καύσωνα στα Βαλκάνια.


Η επικράτηση του αντικυκλώνα εμποδιστή στη νότια Ευρώπη διατηρήθηκε με μικρές διαφοροποιήσεις όλο το μήνα, διατηρώντας τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, συχνά σε επίπεδο καύσωνα στη Μεσόγειο και κατά διαστήματα και σε περιοχές της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες. Η σύγκρουση των θερμών αερίων μαζών με τις ψυχρότερες μάζες των ατλαντικών διαταραχών που έβρισκαν διέξοδο βορειότερα έφερναν συχνά, έντονα έως ακραία φαινόμενα.

Μερικές χαρακτηριστικές εικόνες:

Τα βαρομετρικά συστήματα του Ιουλίου 2011 στην Ευρώπη 

2-7-11: Ισχυρή καταιγίδα στην Κοπεγχάγη
Κύμα καταιγίδων στην Ιρλανδία
Φωτο: Martin McKenna, πηγή: irishweatheronline
8-7-11: Πρωτοφανής βροχόπτωση και πλημμύρες στο Εδιμβούργο
8-7-11: Χοάνες και ανεμοστρόβιλος στ Legh του Lancashire στη Βρετανία
15-7-11: Καταιγίδες με θυελλώδεις ανέμους στην Πολωνία
18-20/7/11: Καταιγίδες στην Ουγγαρία
20-7-11: Κεραυνός χτυπά γέφυρα στην Κρακοβία της Πολωνίας
27-7-11: Νεροποντή και πλημμύρες στη Ρώμη
31-7-11: Ανεμοστρόβιλος στη Μόσχα
ΑΣΙΑ



Οι μουσώνες είναι το χαρακτηριστικό του καλοκαιριού στη νότια και ανατολική Ασία. Συνήθως μας φέρνουν στο νου εικόνες πλημμύρας και συχνά συμφοράς από τους τροπικούς και την Ινδική Χερσόνησο αλλά και οι περιοχές της Ινδοκίνας και του δυτικού Ειρηνικού δέχονται κάθε χρόνο μεγάλα ποσά βροχής. Το φετινό Ιούλιο, η Κίνα και η Κορέα δοκιμάστηκαν επανειλημμένα από καταστροφικές πλημμύρες εξαιτίας των βροχών των μουσώνων. Επί πλέον η Κίνα είχε να αντιμετωπίσει και την πρωτοφανή ξηρασία που έχει πλήξει το εσωτερικό της και όχι μόνον.

Εκτός από τους μουσώνες, οι τροπικές καταιγίδες και οι τυφώνες Μa-On και Nock-Ten (Juaning) προκάλεσαν θύματα και καταστροφές στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στην Κίνα και στις Φιλιππίνες.

Η μεγάλη ζέστη δοκίμασε το φετινό Ιούλιο αρκετές περιοχές της Ασίας μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ιαπωνία, ενώ παρατεταμένος ήταν και ο καύσωνας στη Μέση Ανατολή.
4-4-11: Διάσωση αποκλεισμένων σε γέφυρα που κατέστρεψαν οι πλημμύρες  στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας
6-6-11: Νέες φονικές πλημμύρες στην Κίνα
10-7-11: Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στη Νότια Κορέα
13-7-11: Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στη νοτιοδυτική Κίνα
15-7-11: O τυφώνας Ma-On
Πηγή: http://earthobservatory.nasa.gov
18-7-11: Ο τυφώνας Mao-on σκοτεινιάζει τον ουρανό στην πόλη Shaoxing της ανατολικής Κίνας
Πηγή: http://www.chinadaily.com
27-7-11: Kατολισθήσεις στη Νότια Κορέα
30-7-11: Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στη Νιγκάτα της Ιαπωνίας
ΑΦΡΙΚΗ



Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν για μεγάλο διάστημα στις αφρικανικές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, ενώ στο βόρειο ημισφαίριο, παρατεταμένος καύσωνας επικράτησε στη βορειοδυτική Αφρική και στις χώρες που βρίσκονται στο Κέρας της ανατολικής Αφρικής οι οποίες δοκιμάζονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 χρόνων.

5-7-11: Πλημμυρισμένο ποτάμι στην περιοχή του Ανατολικού Ακρωτηρίου στη Νότια Αφρική εισβάλλει στη θάλασσα μετά  τις ισχυρές βροχές
26-7-11: Χιόνια στη Νότια Αφρική

ΑΜΕΡΙΚΗ

 
  • Βόρεια Αμερική
Κύμα καύσωνα έπληξε τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ  το οποίο σταδιακά επεκτάθηκε στα 2/3 της χώρας. Παράλληλα, μέτωπα κακοκαιρίας με καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρούς ανέμους σάρωσαν κατά κύματα μεγάλο μέρος της βορειοαμερικανικής ηπείρου με έμφαση στις ανατολικές πολιτείες. Οι νοτιοδυτικές πολιτείες δοκιμάστηκαν από ξηρασία ενώ η πόλη Φοίνιξ της Αριζόνας σαρώθηκε από μεγάλες αμμοθύελλες δύο φορές μέσα στο μήνα.
  • Κεντρική Αμερική
Σε αντίθεση με τη βόρεια Αμερική που δεν απειλήθηκε από τις τροπικές καταιγίδες Μπρετ και Σίντυ, το Μεξικό επλήγη από την τροπική καταιγίδα Arlene που άφησε πίσω της 20 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους. Προβλήματα και ανθρώπινα θύματα προκάλεσε και η τροπική καταιγίδα Ντόρα τόσο στο Μεξικό όσο και στη Γουατεμάλα.
  • Νότια Αμερική
Ασυνήθιστης έντασης κακοκαιρία σάρωσε τη Νότια Αμερική με καταρρακτώδεις βροχές και χιονοπτώσεις τη Χιλή, στην Κολομβία και στην Αργεντινή φέρνοντας χιονόστρωση ακόμη και στην έρημο Ατακάμα που είναι το πλέον άνυδρο μέρος στον κόσμο. Χιόνια και πολύ κρύο είχε και η Βραζιλία. Το μετεωρολογικά παράξενο όμως του μήνα στη νότια Αμερική ήταν το κύμα ζέστης που ακολούθησε στα μισά του μήνα, το οποίο ανέβασε τη θερμοκρασία σε καλοκαιρινά επίπεδα  σε περιοχές της Παραγουάης της Αργεντινής και της Βραζιλίας που βρίσκονταν μακριά από τον τροπικό κύκλο! 

2-7-11: Βερακρούζ, Μεξικό, μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Arlene
5-7-11: Αμμοθύελλα στο Φοίνιξ της Αριζόνας
6-7-11: Μια τυπική βορειοαμερικανική θερμική καταιγίδα
8-7-11: Χιονοπτώσεις στην έρημο Ατακάμα
11-7-11: Τροπική βροχή στην Αβάνα της Κούβας
13-21/7/11: Η επέλαση του καύσωνα στις ΗΠΑ

17-7-11: Ισχυρή καταιγίδα στην Οτάβα του Καναδά καταστρέφει τις εγκαταστάσεις συναυλίας τραυματίζοντας 5 ανθρώπους.
18-7-11: Νέα αμμοθύελλα στην Αριζόνα
20-7-11: Καύσωνας στη Νέα Υόρκη
20-7-11: Πρωτοφανείς χιονοπτώσεις στη νότια Χιλή αναγκάζουν τις αρχές να κηρύξουν 8 δήμους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


ΩΚΕΑΝΙΑ




  • Αυστραλία
Στην Αυστραλία ο μήνας άρχισε πολύ βροχερός στις νότιες περιοχές και συνέχισε με πολύ κρύο, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια καθώς και με θυελλώδεις ανέμους στις νότιες περιοχές και στην Τασμανία. Πολλές περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους, το τετραήμερο 6-10/7 ενώ στο Περθ οι χαμηλές θερμοκρασίες έσπασαν το ρεκόρ 25ετίας. 
Το κρύο έγινε ιδιαίτερα αισθητό το δεύτερο μισό του μήνα και με παγετό σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Αυστραλίας ο οποίος κορυφώθηκε την τελευταία μέρα του μήνα. 
Πολλές μέρες βροχόπτωσης είχε η νοτιοανατολική Αυστραλία. Στο Σίδνεϊ μάλιστα έβρεχε καταρρακτωδώς για τρεις συνεχόμενες μέρες (19-21/7), ενώ στο ίδιο περίπου διάστημα έντονη μεταφορά ομίχλης δημιούργησε προβλήματα στην Αδελαΐδα.
  • Νέα Ζηλανδία
Ο Ιούλιος ήταν καθαρά χειμωνιάτικος μήνας στη Νέα Ζηλανδία ήδη από το πρώτο δεκαήμερο. Χαρακτηριστικό του ήταν οι αλλεπάλληλες βροχές και καταιγίδες με τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Στη συνέχεια, πολικές εισβολές έφεραν ισχυρές χιονοπτώσεις και παγετό στο Νότιο Νησί. Σταδιακή βελτίωση με αρκετή ηλιοφάνεια υπήρξε τις δύο τελευταίες τελευταίες μέρες του μήνα.

10-7-11: Παγετός στην Ανατολική Αυστραλία (Κουινσλαντ)
  12-7-11: Χιόνια στη Νέα Ζηλανδία
21-7-11: Τρίτη μέρα βροχόπτωσης με πλημμύρες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
25-7-11: Χιόνια στο Christchurch της Νέα Ζηλανδίας
28-7-11: Βροχή και ισχυρός άνεμος στο Περθ της Αυστραλίας


Πηγές ειδησεογραφίας για το Ιούλιο 2011 (αλφαβητικά)

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου