Σελίδες

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ανασκόπηση του μήνα: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011



Επλάκωσεν ο Αύγουστος, η άκρια του χειμώνα


Σ τ ι γ μ ι ό τ υ π α  κ α θ ώ ς ...

...ο μήνας αρχίζει …
Ανατολή πρωτομηνιάς στη Μαλαισία

... πορεύεται …

  Παιδιά παίζουν στα νερά της πλημμύρας που προκάλεσε ο τυφώνας Muifa σε δρόμο της Μανίλας, 2-8-2011
http://www.chinadaily.com.cn
Κάτω Σαξονία, Γερμανία, 7-8-2011
 Το Bamburgh της βόρειας Αγγλίας σε ένα διάλειμμα της βροχής, 10-8-2011
Φωτο: James Pawlowski στο flickr
Νέα Ζηλανδία, 16-8-2011
Φωτο: Janelle στο flickr
Δειλινό στα Νέα Στύρα στη νότια Εύβοια, 20-8-2010
Φωτο: Νίκος Γκίκας

Νυχτώνει στο Παλαιό Φάληρο της νότιας Αθήνας, 22-8-2010
Φωτο: Γιώργος Ματσάγγος στο flickr

Ο τυφώνας Irene στο Μόντρεαλ του Καναδά, 28-8-2011
Nassau, Μπαχάμες, 28-8-2011
 Ο τυφώνας Nanmadol στην πόλη Jinjiang της ανατολικής Κίνας, 30-8-2011
http://www.chinadaily.com

... και αποχωρεί …

Ποταμός Οτάβα, Καναδάς
Φωτο: Stephen J Stephen στοflickr



ΕΛΛΑΔΑ

Φωτογραφίες: HELLAS WEATHER


Άρχισε με αστάθειες, αλλά μετά, ζέστη, ζέστη, ζέστη! Άλλοτε μόνη της, κι άλλοτε με υγρασία. Συνθήκες καύσωνα με την τυπική έννοια του όρου είχαμε κατά τόπους στις συνήθεις περιοχές καθώς και στη δυτική Ελλάδα προς τα τέλη του μήνα, όταν δυνάμωσε το μελτέμι που εκεί δρα ως καταβάτης. Όμως και χωρίς τον τυπικό καύσωνα, θερμοκρασίες γύρω στο 35άρι ταλάνισαν πολλές περιοχές για αρκετές μέρες.. Όλα τούτα ήταν δώρα του αφρικανικού αντικυκλώνα με μπόνους, τις τοπικές αστάθειες, συχνότερες στις αρχές και προς τα μισά του μήνα.

Το μελτέμι, τυπικό χαρακτηριστικό του Αυγούστου, άργησε να κάνει δυναμικά την παρουσία του, αλλά όταν πήρε τα πάνω του, στο δεύτερο μισό του μήνα, ήταν επίμονο και ισχυρό με όλα τα πλεονεκτήματα και τις συνέπειες του: Δρόσισε την ανατολική Ελλάδα αλλά έψησε τη δυτική. Έδιωξε την υγρασία αλλά φούντωσε τις φωτιές με πιο σοβαρή την εκτεταμένη πυρκαγιά στον Έβρο.

Δύο φορές μόνο μέσα στο μήνα, πήραμε μια μικρή γεύση από το χαλασμό που γινόταν βορειότερά μας στην Ευρώπη: Η μία ήταν στις 9-11/8 όταν πέρασε γρήγορο ψυχρό μέτωπο  που έφερε τοπικές βροχές και καταιγίδες και κατέβασε τη θερμοκρασία και η άλλη στο τέλος του μήνα 30-31/8 όταν κόχλασε και πάλι η αστάθεια δίνοντας κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Κοντολογής, ο Αύγουστος δεν με ξάφνιασε και πολύ, με εξαίρεση την ανεπιθύμητη κι όχι πολύ συνηθισμένη υγρασία. Τον είδα σαν ένα συνηθισμένο Αύγουστο  με ζέστες και μελτέμια. Με κούρασε όμως η  έλλειψη εναλλαγής, δηλαδή η πολυήμερη επιμονή σε ένα καιρικό μοτίβο, είτε αυτό ήταν ζέστη είτε ασταμάτητο, δυνατό μελτέμι. Υπήρχε όμως και μια μονοτονία, ίδιον των τελευταίων μηνών, που παρέμεινε ευχάριστη: τα σπάνια, υπέροχα χρώματα του λυκόφωτος, δημιούργημα μάλλον των πρόσφατων ηφαιστειακών εκρήξεων.

Ματιές στον καιρό της Ελλάδας

1-8-11 Βραδινή καταιγίδα στο Βόλο (βίντεο: Σόλων Τσακίρης)
2-8-11 Οι αναπτύξεος αστάθειας στη βόρεια Πελοπόννησο από το όρος Λαπίθας της νοτιοδυτικής Ηλείας (βίντεο: Φώτης Καραβούλιας)
5-8-11 Καταιγίδα στο Θερμαϊκό (βίντεο: Κώστας Μπαξεβανίδης)
12-8-11: Ισχυροί άνεμοι προκαλούν παλίρροια στο Πρασονήσι Ρόδου (βίντεο:  Κωνσταντίνος Καντάς, πηγή: Hellas Weather
16-8-11 Καταιγίδα στα Γιάννενα από την κάμερα στην Αμφιθέα (πηγή: metar.gr)
 21-8-11 Χρώματα δειλινού στη Νέα Ερυθραία της βόρειας Αθήνας (βίντεο: Γιώργος Γκουρνέλος)
31-8-11 Καταιγίδα με χαλάζι στην Πάτρα


ΕΥΡΩΠΗ



Με μικρές παραλλαγές συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο οι μετεωρολογικές συνθήκες του Ιουλίου, δηλαδή, αφρικανικός αντικυκλώνας-εμποδιστής διατηρεί την καλοκαιρία κα τη ζέστη στη νότια Ευρώπη, με τις  ατλαντικές διαταραχές να αναγκάζονται να κινηθούν βορειότερα φέρνοντας βροχές στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Τις πρώτες μέρες του μήνα, υψηλές πιέσεις καλύπτουν μέρος της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, από την Σκανδιναβία μέχρι την κεντρική Μεσόγειο, επιτρέποντας στις διαταραχές να διασχίζουν, τόσο τη δυτική όσο και την ανατολική Ευρώπη και αφήνοντας περιθώριο για τη δημιουργία αστάθειας στην αλπική ζώνη αλλά και στα Βαλκάνια. Σύντομα, οι ατλαντικές διαταραχές που συνωθούνται στα δυτικά εισέρχονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς οι υψηλές πιέσεις μετακινούνται λίγο ανατολικότερα. Ήδη στις από τις 6 του μήνα, κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες πλήττει τη δυτική Ευρώπη και την αλπική ζώνη, ενώ στη βόρεια Βρετανία σήμανε συναγερμός για πλημμύρες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.. Στο διάστημα 8-11/8, τα ψυχρά μέτωπα διασχίζουν την Ευρώπη από τα δυτικά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, φέρνοντας αστάθεια και κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στην Αδριατική και στα Βαλκάνια.

Όλο αυτό το διάστημα. στη λεκάνη της Μεσογείου επικρατεί καλοκαιρία και ζέστη που έφτασε κατά περιόδους στα επίπεδα του καύσωνα, καθώς η περιοχή καλύπτεται από το συμπαγή αφρικανικό αντικυκλώνα.

Η σύγκρουση των θερμών αερίων μαζών της νότιας Ευρώπης με τις ψυχρότερες συνήθως ελάμβανε χώρα βορείως των Άλπεων με αποτέλεσμα η Γερμανία να σαρώνεται συχνά από ισχυρές καταιγίδες. Ένα πολύ ισχυρό κύμα καταιγίδων «αμερικανικού τύπου» έπληξε ιδιαίτερα τη Σαξονία το διάστημα 24-26/8 προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Ανάλογα φαινόμενα είχαν και οι Κάτω Χώρες, με πιο χαρακτηριστική τη φονική καταιγίδα στις 18/8 με ανέμους που παρέσυραν τις εγκαταστάσεις υπαίθριου συναυλιακού χώρου σκοτώνοντας 5 ανθρώπους.

Η Βρετανία που βρίσκεται δυτικότερα και δεχόταν άμεσα τη ζωηρή ατλαντική κυκλοφορία επλήγη επανειλημμένα από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες βιώνοντας ένα από τα ψυχρότερα καλοκαίρια εδώ και χρόνια.

Καθώς ο μήνας προχωρούσε, οι υψηλές πιέσεις κατέλάμβαναν όλο και μεγαλύτρο μέρος της ευρωπαικής ηπείρου περιορίζοντας τις διαταραχές βόρεια και βορειοδυτικά. Έτσι επικράτησε το βροχερό σκηνικό στη βόρεια Ευρώπη, το οποίο μάλιστα ενισχύθηκε από τις διαταραχές-δημιουργήματα της πρώην τροπικής καταιγίδας Irene που έφτασαν μέχρι τη Βαλτική.

Αυτό το μοτίβο της διχασμένης μετεωρολογικά Ευρώπης σε ¨βορρά" και "νότο" συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του μήνα χωρίς σημάδια αλλαγής.

Ματιές στον καιρό της Ευρώπης

6-8-2011: Καταρρακτώδης βροχή στο Μάντσεστερ
7-8-2011: Μπόρες στη Φρανκφούρτη
14-8-11: Καταιγίδα με χαλάζι στη Βαρσοβία
16-8-11: Πλημμύρες στη Νορβηγία
18-8-2011: Ισχυρή καταιγίδα με θυελλώδεις ανέμους παρασύρει τις εγκαταστάσεις μουσικού φεστιβάλ στο Pukkelpop του Βελγίου προκαλώντας το θάνατο 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 140
22-8-2011: Καταιγίδες στις Κάτω Χώρες
24-8-2011: Ισχυρή καταιγίδα και πιθανός ανεμοστρόβιλος στο Lich της Έσσης στη Γερμανία
31-8-2011: Ανεμοστρόβιλος στην περιοχή του Σαλέντο στη νότια Ιταλία

ΑΣΙΑ



Μουσώνες, τυφώνες και καύσωνες, τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του ασιατικού καλοκαιριού έκαναν αισθητή την παρουσία τους και τον Αύγουστο.
  • Μουσώνες
Τον προηγούμενο μήνα, η Κίνα και η Κορέα δοκιμάστηκαν επανειλημμένα από καταστροφικές πλημμύρες εξαιτίας των βροχών των μουσώνων. Αυτό το μήνα, ήταν η σειρά του Πακιστάν και της Ινδίας καθώς δύο πολύ υετοφόρα συστήματα ήταν στάσιμα πάνω από τον Κόλπο της Βεγγάλης και ττην Αραβική Θάλασσα φέρνοντας πολυήμερες βροχές που προκάλεσαν μεγάλες πλημμύρες στο Πακιστάν. Προβλήματα από πλημμύρες αντιμετώπισαν και οι χώρες της Ινδοκίνας.
  • Τυφώνες και τροπικές καταιγίδες
Από τις τροπικές υφέσεις του δυτικού Ειρηνικού, τρεις ήταν οι σημαντικότερες που απασχόλησαν τις χώρες της ανατολική Ασίας  επηρεάζοντας κυρίως τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και τη νότια Κίνα..
- Ο τυφώνας Muifa στις αρχές του μήνα που επηρέασε την Ιαπωνία και κατέληξε στην Κίνα υποβαθμισμένος σε τροπικό σύστημα.
-Ο τυφώνας Talas που προκάλεσε μεγάλες ζημιές και θύματα στην Ιαπωνία στο τέλος του μήνα.
-Ο τυφώνας Nanmadol που έπληξε κυρίως την Ταϊβάν και τη νότια Κίνα.
  • Καύσωνες
Καύσωνας επικράτησε στης χώρες της Μέσης Ανατολής από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι το Αφγανιστάν πλήττοντας ιδιαίτερα το Ιράκ με τη Βαγδάτη να καταγράφει στις 2/8 μια από τις θερμότερες μέρες της  καταγράφοντας μέγιστες πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου. Κύμα καύσωνα έπληξε και την Ιαπωνία στο πρώτο μισό του μήνα.

Ένα επί πλέον χαρακτηριστικό του μήνα ήταν η συνεχιζόμενη ξηρασία σε περιοχές της Κίνας.


4-8-2011: Πλημμύρα στην ινδική πόλη Σίρσα
5-8-2011: Ο τυφώνας Muifa πλήττει την Οκινάβα
6-8-2011: Πλημμύρες στο Ισλαμαμπάντ
26-8-2011: Ισχυρή νεροποντή παραλύει με πλημμύρες το Τόκυο
28-8-2011: Ο τυφώνας Nanamadol πλήττει την Ταϊβάν

ΑΦΡΙΚΗ



Λίγα πράγματα άλλαξαν στην Αφρική από τον περασμένο μήνα:

- Ο καύσωνας στη βορειοδυτική Σαχάρα συνεχίστηκε μέχρι τις παρυφές της Μεσογείου.
- Η συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής απειλεί πλέον όλους τους πληθυσμούς των χωρών της περιοχής.
- Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημύρες εξακολουθούν να φέρνουν τον όλεθρο. Αυτόν το μήνα ήταν η σειρά της Νιγηρίας (για μια ακόμη φορά) και της Ουγκάντας να πληγούν.

Στο νότιο ημισφαίριο της αφρικανικής ηπείρου ο χειμώνας πλησιάζει ημερολογιακά προς το τέλος του κάνοντας κι αυτόν το μήνα αισθητή την παρουσία του στη Νότια Αφρική με ψυχρές εισβολές και χιονοπτώσεις στα μισά του μήνα.


15-8-2011: Χιόνια στη Νότια Αφρική
23-8-2-11: Αμμοθύελλα στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ
31-8-2011: Πολύνεκρες πλημμύρες μετά από καταρρακτώδεις βροχές στη Νιγηρία (ρεπορτάζ)
31-8-2011: Αμμοθύελλα στην Μπουάρφα του Μαρόκου

ΑΜΕΡΙΚΗ


  • Βόρεια Αμερική
Οι περίφημες μεγαλοπρεπείς θερινές καταιγίδες των μεγάλων αμερικανικών πεδιάδων δεν ήταν δυνατόν να λείπουν τον Αύγουστο αλλά τη δόξα τους έκλεψαν τα έντονα κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν επανειλημμένα τις ανατολικές ΗΠΑ από την περιοχή των λιμνών μέχρι τη Φλόριντα.

Οι ανατολικές πολιτείες επλήγησαν επί πλέον από την τροπική καταιγίδα Irene που κινήθηκε βόρεια κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες σε αρκετές περιοχές συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Νέας Υόρκης, μέρος της οποίας είχε προληπτικά εκκενωθεί. Ο τελικός απολογισμός στις βορειοανατολικές ΗΠΑ ήταν πάνω από 40 νεκροί και μεγάλες καταστροφές.

Αρκετές ζημιές άφησε η Irene και στον ανατολικό Καναδά. Ο Καναδάς, μάλιστα, εκτός από το πέρασμα της Irene, είχε στο ίδιο διάστημα και μια  σύντομη πρόωρη επίσκεψη του χειμώνα που έφερε χιονόπτωση στην Αλμπέρτα.

Στον αμερικανικό νότο η ζέστη συνεχίστηκε. Περισσότερο επλήγη το Τέξας το οποίο δοκιμάστηκε από την χειρότερη ξηρασία του αιώνα και από εκτεταμένες πυρκαγιές.

Η νοτιοδυτική Αριζόνα στα όρια της ζέστης και των υγρών αμερικανικών μουσώνων, εκτός από τις θερμικές καταιγίδες, σαρώθηκε από μια ακόμη αμμοθύελλα.
  • Κεντρική Αμερική
Στις αρχές του μήνα, η τροπική καταιγίδα Emily απείλησε την Κούβα και την Αϊτή, όπου υπήρξε και ένας νεκρός. Δεν υπήρξαν, ωστόσο, πολύ μεγάλες ζημιές. Οι επόμενες τροπικές καταιγίδες ονομάστηκαν Greg και Harvey. Η πρώτη γεννήθηκε στον Ειρηνικό ανοιχτά του Μεξικού και απομακρύνθηκε χωρίς να φτάσει στις ακτές. Η δεύτερη διέσχισε την Καραϊβική και αφού αποδυναμώθηκε, έφτασε στην Ονδούρα και στο Μεξικό όπου προκάλεσε καταστροφές και το θάνατο τριών ανθρώπων, για να περάσει στη συνέχεια στον Ειρηνικό και να διαλυθεί. Η επόμενη τροπική καταιγίδα ήταν η Irene η οποία, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της προς τις ανατολικές ΗΠΑ, έφερε καταρρακτώδεις βροχές στις Μπαχάμες και προκάλεσε καταστροφές στο Πουέρτο Ρίκο.
  • Νότια Αμερική
Δύο γερές ψυχρές εισβολές στο δεύτερο μισό του μήνα έφεραν χιόνια στο Σαντιάγκο της Χιλής (12/8) και μια ισχυρότατη χαλαζόπτωση στο Μπουένος Άιρες (18/8) που παρέλυσε την πόλη και τα περίχωρα. Επίσης, πολύ συχνοί ήταν σε όλη τη διάρκεια του μήνα, οι πολύ ισχυροί άνεμοι στην κορδιλιέρα των Άνδεων.


2-8-2011: Πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Μαρτινίκα της Καραϊβικής που επηρεάζεται από τον τυφώνα Έμιλι
12-8-2011: Καταιγίδες στη Φλόριντα των ΗΠΑ
12-8-2011: Ισχυρή χαλαζόπτωση παραλύει το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής
13-8-2011: Ισχυροί άνεμοι προκαλούν κατάρρευση σκηνής συναυλιακού χώρου στην Ιντιάνα των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 45
14-8-2011: Ρεκόρ βροχόπτωσης 198χιλ σε ένα 24ωρο στη Νέα Υόρκη
18-8-2011 Νέα αμμοθύελλα στο Φοίνιξ της Αριζόνας
18-8-2011: Χιονίζει στο Σαντιάγκο της Χιλής
25-8-2011: Ο τυφώνας Irene σις Μπαχάμες
28-8-2011: O τυφώνας Irene προκαλεί πλημμύρες στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

ΩΚΕΑΝΙΑ



  • Αυστραλία

Μετά τη βαρυχειμωνιά του Ιουλίου, ένα παρατεταμένο διάστημα ζέστης ανέβασε τη θερμοκρασία στη νοτιοανατολική Αυστραλία σε ασυνήθιστα επίπεδα με το Σίδνεί να ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Στο τέλος, ωστόσο, του πρώτου δεκαημέρου, ο χειμώνας θύμισε την παρουσία του με μια ψυχρή εισβολή που έφερε χιόνια στα οροπέδια της νοτιοανατολικής Αυστραλίας.

Ο Αύγουστος έφερε βροχές στην ανατολική και νοτιοανατολική Αυστραλία κυρίως το τρίτο δεκαήμερο. Το διάστημα αυτό, η παρουσία μια διαταραχής ανατολικά της Αυστραλίας έφερε πολύ ισχυρούς ανέμους και ισχυρό κυματισμό στις ανατολικές ακτές ενώ στο τέλος του μήνα ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν την περιοχή του Brisbane.

  • Νέα Ζηλανδία

Μια πολική εισβολή με ισχυρούς ανέμους βροχές και χιόνια παρέλυσε στα μισά του μήνα ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία φέρνοντας χιόνια ακόμη και στο Ουέλινγκτον στο Βόρειο Νησί, γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 50 χρόνια.

9-8-2011: Χιονίζει στη νοτιοανατολική Αυστραλία
14-8-2011: Χιονίζει στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας
15-8-2011: Χιονίζει στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας
16-8-2011: Χιονίζει για τρίτη μέρα στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας
23-8-2011: Ισχυροί άνεμοι στις νοτιονατολικές ακτές της Αυστραλίας
30-8-2011: Καταιγίδες στο Brisbane της Αυστραλίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου