Σελίδες

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Ανασκόπηση του μήνα: Ιούλιος 2010


Ο Ιούλιος στην Ελλάδα άρχισε με αστάθειες, απομεινάρι ενός ιδαίτερα άστατου Ιούνιου, οι οποίες σταδιακά περιορίστηκαν στις βόρειες περιοχές και στον ορεινό κορμό της χώρας.

1-7-2010 (πηγή: sat24)



Από την αστάθεια δεν εξαιρέθηκε και το λεκανοπέδιο Αττικής που στις 3 του μήνα το κεντρικό και βόρειο τμήμα σαρώθηκαν από καταιγίδες

3-7-10: Microburst στην Αθήνα όπως φαίνεται από κάμερα στον Πειραιά



Στη συνέχεια, νε εξαίρεση μια σύντομη "φθινοπωρινή" παρεμβολή, το τυπικό μεσογειακό καλοκαίρι άρχισε σιγά-σιγά να εδραιώνεται με τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας (και ιδιαίτερα τις σταθερά υψηλές ελάχιστες), την επικράτηση αιθρίας με εξαίρεση τις νεφώσεις θερμικής αστάθειας στα ηπειρωτικά τα μεσημέρια


Το μελτέμι, το κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού καλοκαιριού εμφανίστηκε κι αυτό, αλλά η πρώτη του σύντομη έξαρση, εκτός από λίγη δροσιά στην ανατολική χώρα και την αναπόφευκτη ζέστη στα δυτικά, έφερε και τις πρώτες καταστροφικές πυρκαγιές.

17-7-10: Πύρινο μέτωπο στη βορειανατολική Αττική
(πηγή: NewsIt.gr)

Ο Ιούλιος συνέχισε να μας οδηγεί στην καρδιά του καλοκαιριού, όμως το μοτίβο που υπερίσχυσε μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο δεν ήταν το μελτέμι αλλά αρχικά, μια σχετική έξαρση της αστάθειας στη δυτική και βόρεια χώρα με σύντομα και βίαια επεισόδια καταιγίδων και στη συνέχεια, η κλιμάκωση της ζέστης που μας οδήγησε στο δεύτερο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.  Σημαντικό χαρακτηριστικό του δεύτερου αυτού θερμού κύματος ήταν η πολυήμερη διατήρηση των υψηλών ελάχιστων, ενώ οι μέγιστες κυμάνθηκαν κατά περίπτωση από 37-41 βαθμούς Κελσίου.

Μέγιστες θερμοκρασίες στη Λάρισα 13-27/7/2010
Πηγή: weatheronline






18-7-2010: Καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη
(πηγή: youtube)


Το δεύτερο κύμα καύσωνα διαδέχθηκε ένα δροσερότερο διάλειμμα αποτέλεσμα μιας γρήγορης διαταραχής στις 25-26 του μήνα που προκάλεσε βροχές και καταιγίδες με μεγάλα ύψη βροχής στις κεντρικές και βόρειες περιοχές και εγκατέστησε στη συνέχεια βορειοδυτικό ρεύμα στη χώρα. Μια μικρή ανάλυση της ενδιαφέρουσας αυτής διαταραχής από το Νίκο Γκίκα υπάρχει εδώ:

Μερικές εικόνες από αυτό το τελευταίο διάστημα αστάθειας


24-7-10: Η καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη από την παραλία της Καλαμαριάς (βίντεο: Μιχάλης Μπουμπαγιασόγλου, πηγή: HellasWeather)








26-7-10: Εντυπωσιακή θέα της καταιγίδας στην Καλαμπάκα και στα Μετέωρα (φωτο: Θανάσης Λιάπης, πηγή: flickr)







25-7-10: Καταιγίδα με ισχυρούς ανέμους και χαλάζι στην εθνική οδό Λάρισας-Βόλου (βίντεο: Σταύρος Ντάφης, πηγή: HellasWeather)


26-7-10: Καταιγίδα το μεσημέρι στη Νέα Ερυθραία Αττικής (βίντεο: Γιώργος Γκουρνέλος)




Παρά τις τοπικές αστάθειες, το τελευταίο διάστημα του μήνα, κυρίαρχο στοιχείο είναι πλέον το βόρειο ρεύμα με λαμπρές ηλιοφάνειες και διαύγειες, που έκαναν τον πρόσφατο καύσωνα να μοιάζει μακρινός εφιάλτης. Το ευχάριστο αυτό, όμως, διάλειμμα δεν μέλλει να κρατήσει πολύ. Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας μάλλον επιβεβαιώνει τις προγνώσεις  που συμφωνούν όλες ότι ο Αύγουστος μας έρχεται καυτός.


 
 
Περισσότερα για τον Ιούλιο στην Ελλάδα:
Φωτο-ημερολόγιο Ιουλίου (1)
Φωτο-ημερολόγιο Ιουλίου (2)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου