Σελίδες

Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

Φωτο-ημερολόγιο Ιουλίου (2)

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου χαρακτηρίστηκε από αστάθειες με έναν ενδιάμεσο σύντομο καύσωνα (η δεύτερη θερμή εισβολή του μήνα) και τελείωσε με ηλιοφάνεια, βόρειο ρεύμα και διάυγεια με εξαίρεση την τελευταία θερμή και υγρή μέρα του μήνα. Πιο αναλυτικά:  
 • Το πρώτο θερμό κύμα φεύγει


  Το πρώτο θερμό κύμα του Ιουλίου γύρω στα μισά του μήνα και το ενισχυμένο βορειανατολικό ρεύμα έφερε και τις πρώτες πυρκαγιές στην Ελλάδα, με την Αττική να πρωταγωνιστεί και πάλι. Η σταδιακή εξασθένηση του ανέμου που έπνεε το Σαββατοκύριακο απέτρεψε ευτυχώς την εξάπλωση των πυρκαγιών.


  16-7-10: Ελικόπτερο πυρόσβεσης πάνω από την περιοχή της Πολιτείας στις πλαγιές της Πεντέλης (φωτο: Γιώργος Γκουρνέλος)

  Μερικές εικόνες από τις αστάθειες του τριημέρου 17-19 Ιουλίου (πηγή: Hellas Weather):

  Ο Σμόλικας με λιακάδα, χιονούρες και λίγη αστάθεια (φωτο: Θεοδόσης Εμπρικίδης)  Στην κορυφή του Φαλακρού Όρους μετά την καταιγίδα (βίντεο: Πασχάλης Πασβάντης)
  18-7-10: Ισχυρή καταιγίδα με θυελλώδεις ανέμους στα Γρεβενά (φωτο: Θεοδόσης Εμπρικίδης)

  18-7-10: Απογευματινό μπουρίνι με θυελλώδεις ανέμους στην Καλαμπάκα (φωτό: Ευθύμιος Τζιλήνας)

  18-7-10: Καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη (φωτο: Νικόλας -Καλαμαριά)  18-7-10: Η καταιγίδα της Θεσσαλονίκης από την Καλαμαριά (βίντεο: Μιχάλης Μπουμπαγιασόγλου)

  18-7-10: Η καταιγίδα της Θεσσαλονίκης από την Κάτω Πυλαία (βίντεο: Άγγελος Βιδάλης)  18-7-10: Μακρινός πυργοσωρείτης στο δυτικό ορίζοντα της Αθήνας (φωτο: Γιώργος Γκουρνέλος)


  19-7-10: Βροχοκουρτίνες στα ορεινά της Άρτας (φωτο: Παύλος Γρηγορίου)


  19-7-10: Ηλιοβασίλεμα στην Άρτα (φωτο: Παύλος Γρηγορίου)


  19-7-10: Βραδινή ομίχλη αναδύεται στη Μεγαλόπολη μετά την απογευματινή καταιγίδα (φωτο: Γιάννης Κουρέτας)


  • Το δεύτερο κύμα ζέστης έρχεται

  Η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά την εβδομάδα 19-25/7 για να αγγίξει στις 23 και τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, η αστάθεια παραμένει στη βόρεια Ελλάδα και στα ορεινά και ενισχύεται στο τέλος της εβδομάδας. Μερικές εικόνες (πηγή: Hellas Weather)

  ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ
  Βροχοκουρτίνα στη Θεσσαλονίκη (φωτο: Δημήτρης Κάκκος)


  ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 

  Μπόρα στη Φλώρινα (βίντεο: Αλέξανδρος Σιάμκουρης)  Σύννεφα καταιγίδας πάνω από την Καλαμπάκα (φωτο: Ευθύμιος Τζιλήνας)

  Καταιγίδες στα ορεινά της Άρτας (φωτο: Παύλος Γρηγορίου)

  Ομίχλη και αστάθεια στον Όλυμπο (φωτο: Θεοδόσης Εμπρικίδης)

  To Πόρτο Κάγιο της Λακωνικής Μάνης μετά τη βροχή (φωτο: Γιώργος Βάβουλας)


  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ   Η κορυφή Μύτικας του Ολύμπου (φωτο: Θεοδόσης Εμπρικίδης)


  Η Άρτα μετά τη βροχή (φωτο; Παύλος Γρηγορίου)


  ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 


  Ο καύσωνας εξακολουθεί  να ψήνει την Ελλάδα αλλά η αστάθεια ήδη κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία της . Η Θεσσαλονίκη ζει ένα ακόμη διήμερο καταιγίδων.  Κεραυνός στην Καλλιθέα Θεσσαλονίκης (φωτο: Δημήτρης Σαρογλίδης)  Κεραυνός στο Θερμαϊκό (φωτο: Νικόλας-Καλαμαριά)  ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

  Νέα καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη (βίντεο: Μιχάλης Μπουμπαγιασόγλου)

  Αμόνι καταιγίδας στο θεσσαλικό κάμπο όπως φαίνεται από το Βόλο (φωτο: Σταύρος Ντάφης)


  Η μεταβολή του καιρού που θα φέρει τέλος στον καύσωνα και θα κατεβάσει τη θερμοκρασία με τη σταδιακή επικράτηση του βορειοδυτικού ρεύματος γίνεται αισθητή και στη νότια Ελλάδα:  Σύντομη, αναπάντεχη, ασθενής βροχή στη Νέα Ερυθραία Αττικής (φωτο: Γιώργος Γκουρνέλος)  Ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό στις εκβολές του ποταμού Κράθη (φωτο: Κωνσταντίνος Καντάς)  Δειλινό στη Βυτίνα Αρκαδίας (φωτο: Γιώργος Βάβουλας)
  ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

  Η διαταραχή από τα δυτικά, που ήδη επηρεάζει τη χώρα,  φέρνει φθινοπωρινό καιρό με βροχές και καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα, αστάθεια νοτιότερα με τοπικές καταιγίδες,. Ανάμεσα στις περιοχές που επηρεάστηκαν ήταν και η Αττική.  Στη δυτική Ελλάδα έχει αρχίσει να επικρατεί . βορειοδυτικό ρεύμα.  Η περιοχή της Φλώρινας μετά τη βροχή (φωτο: Αλέξανδρος Σιάμκουρης)


  Iσχυρή χαλαζόπτωση στο Μικροχώρι Καπανδριτίου Αττικής (φωτο: Μάνος Παγώνης)


  Βροχή και μποτιλιάρισμα στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας στη διαδρομή κέντρο-Νέα Ερυθραία (βίντεο: Γιώργος Γκουρνέλος)  Η καταιγίδα στα Μεσόγεια και στην βορειοανατολική Αττική (φωτο: Σωτήρης Παπαηλιόπουλος)  Η καταιγίδα της βόρειας Αττικής από τα Άνω Λιόσια (φωτο: Σωτήρης Παπαηλιόπουλος)

  Ο βόρειος ορίζοντας της Αθήνας από την Αργυρούπολη


  Παροδική έντονη αστάθεια στην Αργυρούπολη και στο Σαρωνικό  Ισχυρός βορειοδυτικός στις ακτές του Κορινθιακού στην Ακράτα και στο βάθος η αστάθεια της Στερεάς (φωτο: Κωνσταντίνος Καντάς)


  Η αστάθεια της Στερεάς Ελλάδας όπως φαίνεται από την Πελοπόννησο (φωτο: Γιώργος Βάβουλας)


  Αστάθεια στα Λασηθιώτικα βουνά (φωτο: Κώστας-Freddy)  ΤΡΙΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ


  Βορειοδυτικός, αιθρία και διαύγεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας που διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του μήνα. Τα χρώματα του δειλινού στην Αργυρούπολη Αττικής προαναγγέλουν το ηλιόλουστο και ανεμώδες διάλειμμα που θα ακολουθήσει:
  ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ


  Τελευταία μέρα του μήνα και ο βοριάς έχει πια ξεψυχήσει. Στη θέση του άπνοια και υγρασία, διαπιστευτήρια του Αυγούστου που περιμένει να εισβάλλει.κραδαίνοντας απειλητικά τον επόμενο καύσωνα.
  Αφιερωμένο στην ομάδα φίλων καιρού Hellas Weather που χάρη στις αναφορές, στις αναλύσεις και στο οπτικοακουστικό υλικό τους  γίνεται δυνατή η δημιουργία αυτού του ημερολογίου καιρού  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Οι φωτογραφίες μου στο Flickr